Erilaisia bisneksiä

Kun aikoinaan vaihdoin pitkän Marimekko-uran muutaman kuukauden mittaiseen määräaikaiseen pestiin Microsoftille, moni ihmetteli päätöstäni. Siirtyminen vakituisesta työstä määräaikaiseen toki herätti kysymyksiä, mutta enemmän kyseltiin, miten saatoin siirtyä niin eri toimialalta toiselle, mitä yhteistä näillä kahdella on. Muutakin kuin että molemmissa on yhtä monta kirjainta ja ne alkavat M:llä. 

Itse en nähnyt asiassa mitään ongelmaa. Riippumatta siitä, onko kyse suomalaisesta designyrityksestä vain amerikkalaisesta IT-yrityksestä, monessa kohtaa liiketoiminta on kuitenkin samanlaista. Tähdätään kasvuun ja kannattavuuteen. Toimitaan vastuullisesti. Työskennellään ihmisten kanssa, kohdataan asiakkaita. Kirsti Paakkanen oli opettanut, että bisneksessä pätee monessa kohtaa samat lainalaisuudet kuin elämässäkin ja vastassa on loppuviimeksi aina toinen ihminen. 

Tänä päivänä saan vähintäänkin yhtä paljon kysymyksiä siitä, miten taiteilija ja kuvataideopettaja voi toimia ravintola-alan yrittäjänä.

En näe tässäkään asiassa mitään ongelmaa. Ensimmäinen ravintolani saavuttaa pian kuuden vuoden iän ja neljäs avattiin juuri. Olen työllistänyt vuosien aikana kymmeniä ihmisiä. Samaan aikaan kun ravintolani Box Café & Grill rankattiin Suomen kymmenen parhaimman burgerravintolan joukkoon, sain Business of Culture, kulttuurialan johtamis- ja liiketoimintaosaamiseen tähtäävät opinnot päätökseen Aalto EE:ssä. Taidealan yritykseni Art-Hub kerää joka viikko vähintään kymmeniä, toisinaan jopa satoja ihmisiä maalaamaan yhdessä joko taidestudiolleni Kruununhakaan tai verkon yli live-maalaushetkiin. Saan puhua luovuudesta, taiteesta, työelämästä, yrittäjyydestä ja mikä tärkeintä - elämästä. 

Kahden erilaisen toimialan välillä luoviessa olen milloin mitäkin. Ravintoloitsija joka opettaa luovaa taiteen tekemistä tai taiteilija joka työskentelee ravintolassa. Ne puutteet, jotka minulla on jossain kohti ammattitaidossa, korvaan vahvuuksilla, joita minulla on ihmisenä. 

En voi väittää, ettenkö olisi eniten “kotonani” taidealan töissä, mutta ravintolatyössäni rakastan samoja asioita kuin taidetta opettaessa tai taiteen tekemisessä. Kohtaan ongelmia ja haasteita, joita ratkotaan luovasti tai vähemmän luovasti. Koen onnistumisia, iloja ja suruja. Vaikka kannattavuuden ja kasvun kanssa on edelleenkin haasteita ja yrittäjänä on ollut moniakin päiviä, jotka voisin helposti vaihtaa pois, kaiken kaikkiaan erilaisten ihmisten ja tilanteiden kohtaaminen on mielenkiintoista ja maailmaa avartavaa. Mitä enemmän on taustalla kokemuksia, oppeja, kriisejä ja haasteita, sitä enemmän on mistä ammentaa. Liiketoimintaan ja elämään. 

Edellinen
Edellinen

Mitä on luovuus?

Seuraava
Seuraava

Suuntana tulevaisuus, kalibroi kompassisi!